Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Tuin der zintuigen/de sukkelworm

Tuin der  Zintuigen

Ergens in de tuin  is een worm verborgen, de sukkelworm, een worm zonder zintuigen.
Kruipend door gangetjes, lopend, zoekend ontdekken en beleven de kinderen verschillende aspecten van de zintuigen. Geuren, smaken, geluiden, gaten om je hand in te steken en te voelen,  alle zintuigen worden voortdurend aangesproken.
In de periode voorafgaand aan de volgende les zoeken de kinderen thuis en op school allerlei voorwerpen, die de zintuigen prikkelen en stimuleren.
Tijdens hun bezoek aan de werkplaats ontdekken zij de lege huid van de worm en kleden deze aan met alles, wat hem het genot van de zintuigen terug geeft.

In dit project werd samengewerkt door een dramadocent, beeldend kunstenaar en textieldocente.

 

De lucht in

vliegers Wereldmuseum Rotterdamde lucht in Wereldmuseum Rotterdam

Leerlingen in het praktijkonderwijs voelen zich soms belemmerd in hun mogelijkheden. In het project "de lucht in" werden ze aangesproken op hun dromen, hun praktische vaardigheden, het vermogen tot samenwerken en hun creativiteit.

Dekids gingen op onderzoek uit in hun eigen wijk en maakten foto's. In een houten kastje gaven ze vorm aan hun eigen droom. Ze bouwden diverse soorten vliegers zoals een slee, een diamant, een deltavlieger. De vliegers werden versierd met symbolen uit hun eigen cultuur. Onder leiding van Miriam Reeders werd er een videoverslag.

 

  slee-handvanfatima-schildering3 kids met vliegers

Het project werd afgesloten met een expositie in het Wereldmuseum Rotterdam.

Beeldend kunstenares en docente Lea Nieuwhof initieerde dit project. Het werd uitgevoerd in samenwerking met Wereldmuseum Rotterdam, vliegerdeskundige Mundito Engelhardt , beeldend kunstenares Miriam Reeders en de directie en docenten van Accent Praktijkonderwijs.

 

 

Dromenatlas

dromenatlas  droomlandschap cdrom met filmpjes

 

dromenatlas cdrom met filmpjes

Het project Dromenatlas vond plaats in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa en was een initiatief van multimedia-ontwerpster Sandra Touw en kunstenares Carla Feijen. Samen met Lea Nieuwhof, kunstenares en docent kunsteducatie, gaven zij workshops aan kinderen uit diverse buurten in Rotterdam. De kinderen kregen les in het tekenen en schilderen van hun dromen, storyboards maken en de dromen verwerken tot animatiefilmpjes op de computer.

Deze cd-rom en de mooie droomtekeningen en objecten vormden samen de tentoonstelling ‘ Dromenatlas van Rotterdam’ in november 2001 in Villa Zebra, Rotterdam.

Het project won in 2005 de Jan Kassiesprijs, een Nederlandse onderscheiding op het gebied van kunsteducatie.