Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Design in Rotterdam

In Rotterdam wonen en werken een aantal internationaal succesvolle ontwerpers. In de Kunsthal, museum Boijmans van Beuningen en TENT is in een aantal exposities aandacht besteed aan het werk en de visie van een aantal ontwerpers.
Met de door hemzelf vormgegeven expositie HOMO LUDENS wordt werk van Richard Hutten in de Kunsthal gepresenteerd.
Het eigenwijze werk laat zich niet gemakkelijk vinden. Wie de richtingaanwijzers volgt komt voor een gesloten deur. Na navraag bij een suppoost kom je in een grote zaal vol schotten met fotowerk. In de uiterste hoek van deze zaal geven een aantal witte olifantjes en een grote kinderglijbaan het begin van de expositie van Richard Hutten aan.

meer lezen.. de rest van het artikel vind je op:

http://www.artizontaal.nl/dossiers/nieuwhof/ln.artikel2.htm

 

Bloedmooi, moet ik dat echt zien?

Moet ikdaar echt naar kijken, was de vraag die mijn 13 jarige dochter een aantal keer wanhopig stelde tijdens het bezoek aan de expositie 'Bloedmooi' het Schielandshuis in Rotterdam.
Het affiche van de expositie, waarop een meisje met rossig lang haar en een rozerode vachtje over het gezicht haar beugel met slotjes bloot lacht had mij zo geïntrigeerd dat zij, overtuigd dierenliefhebber en ik, kunstliefhebber de expositie Bloedmooi in het Schielandshuis bezochten.
Om het bezoek ook voor haar aantrekkelijk te maken namen we een audiogids mee van de balie.
De expositie bestaat uit curiosa en vreemde zaken, die op een rommelmarkt te vinden zijn naast moderne kunst, haute couture en gebruiksvoorwerpen. De voorwerpen zijn in een aantal kamers per thema gerangschikt. De kunstenaar Silvia B., die samen met Sjouk Hoitsman de expositie samenstelde, is gefascineerd door het afstotelijke en aantrekkelijke van deze voorwerpen, ooit dier en levend, nu een gebruiksvoorwerp.

meer lezen.. de rest van het artikel vind je op:

http://www.artizontaal.nl/dossiers/nieuwhof/ln.artikel3.htm

 

De pure schilderkunst van Helene Schjerfbeck

Als moderne tentoonstellingsbezoekers zijn we gewend aan grote lichte ruimtes met daarin metersgrote schilderijen. Ik bezocht een expositie over Helene Schjerfbeck in het Haagse Gemeentemuseum.
De donkere tentoonstellingsruimte waarin de kleine schilderijen uitgelicht zijn schept een intieme sfeer. De formaten van schilderijen staan in millimeters aangegeven. Helene Schjerfbeck, geboren in 1862, was een begaafd meisje, dat al jong een opleiding volgde aan de Tekenschool van het Fins Kunstgenootschap. Met een studiebeurs maakte ze schilderreizen naar Parijs en Bretagne. De eerste schilderijen van deze tentoonstelling laten zien hoe ze is opgeleid in de academische traditie. In deze schilderijen laat ze zien dat ze volledig compositie, vormgeving, kleur en licht donker beheerst. Ze kan een verhaal vertellen, de voorwerpen rangschikken en de kijker overtuigen en uitnodigen om mee te kijken en mee te voelen. Haar toets is altijd trefzeker.

meer lezen.. de rest van het artikel vind je op:

http://www.artizontaal.nl/dossiers/nieuwhof/ln.artikel1.htm